Zgjidhni faqen

Ankthi është një gjendje mjekësore që prek miliona njerëz në mbarë botën. Kjo sëmundje mund të shkaktojë një sërë simptomash, duke përfshirë sulmet e ankthit. kuptojnë se si dalloni një sulm ankthi Është e rëndësishme të kërkoni ndihmë dhe trajtim të duhur.

Çfarë janë sulmet e ankthit?

Një sulm ankthi është një episod ankthi ose frike intensive që vjen papritur. Karakterizohet nga një ndjenjë e pashpjegueshme frike, e shoqëruar shpesh me simptoma fizike si rritja e rrahjeve të zemrës, djersitje, gulçim, marramendje, nauze dhe dridhje.

Sulmet e ankthit zakonisht zgjasin nga pesë deri në 20 minuta, por disa njerëz mund të përjetojnë simptoma për disa orë. Sulmet e ankthit mund të ndodhin me ose pa një shkak të dukshëm.

Si të zbuloni një sulm ankthi?

Zbulimi i një sulmi ankthi mund të jetë i vështirë, pasi simptomat mund të ndryshojnë nga personi në person. Disa shenja të zakonshme që mund të tregojnë një sulm ankthi përfshijnë:

 • Ndjenja e pashpjegueshme e frikës
 • Rritja e rrahjeve të zemrës
 • Gulçim
 • Marramendje ose të fikët
 • Nauze ose dhimbje barku
 • Dridhje ose të dridhura
 • Djersitje e tepruar
 • Ndjenja e dëshpërimit ose panikut

Nëse dyshoni se keni një sulm ankthi, kërkoni menjëherë ndihmë profesionale. Trajtimi mund të përfshijë terapi të tilla si terapia konjitive e sjelljes, terapia e ekspozimit, terapia e pranimit dhe angazhimit dhe terapia e ndërgjegjes. Psikologu Ángel Lafourniere është një psikolog ankthi i specializuar në Valencia.

Këshilla për të qetësuar një sulm ankthi

Ka disa gjëra që mund të bëni për të qetësuar një sulm ankthi:

 • Merrni pak kohë për të marrë frymë thellë.
 • Bëni një listë të frikës dhe shqetësimeve tuaja.
 • Bëhuni të vetëdijshëm për mendimet dhe emocionet tuaja.
 • Shqendroni mendjen tuaj me diçka të këndshme.
 • Bëni diçka relaksuese si të dëgjoni muzikë, të bëni një banjë ose të lexoni një libër.
 • Flisni me një mik të besuar.

Nëse sulmet e ankthit bëhen shumë të shpeshta ose të rënda, kërkoni ndihmë profesionale. Trajtimi mund t'ju ndihmojë të kontrolloni sulmet tuaja të ankthit dhe të ndiheni më mirë.

Përfundim

Sulmet e ankthit janë episode frike dhe ankthi intensive që mund të jenë të vështira për t'u zbuluar. Nëse dyshoni se keni një sulm ankthi, kërkoni menjëherë ndihmë profesionale. Psikologu Ángel Lafourniere është një psikolog ankthi i specializuar në Valencia. Ka edhe disa gjëra që mund të bëni për të qetësuar një sulm ankthi, të tilla si marrja e frymës thellë, shpërqendrimi me diçka të këndshme dhe biseda me një mik të besuar. Merrni seriozisht sulmet e ankthit dhe kërkoni trajtim për të zvogëluar shpeshtësinë dhe ashpërsinë e sulmeve.

Përdorimi i cookies

Kjo faqe në internet përdor cookies në mënyrë që të keni përvojën më të mirë të përdoruesit. Nëse vazhdoni të shfletoni, po jepni pëlqimin tuaj për pranimin e cookies të sipërpërmendura dhe pranimin e tonave Politika Cookies, klikoni lidhjen për më shumë informacion

në rregull
Njoftim i cookies