Zgjidhni faqen

Foto

Burimi: DepotPhotos

E keni dëgjuar thënien “fle me një sy hapur”? Kjo është këshilla metaforike për të qëndruar vigjilent dhe një mënyrë për të përshkruar një gjumë shumë të lehtë të shqetësuar.

Por të flesh me sy hapur është më shumë se një metaforë. Është një gjendje e vërtetë gjumi, e njohur si lagoftalmos nate, dhe është më e zakonshme nga sa mund të mendoni. Fondacioni Kombëtar i Gjumit vlerëson se deri në 20% e njerëzve flenë me sy hapur. Mund të duket si një çuditshmëri e çuditshme e gjumit. Por lagoftalmosi i natës mund të shkaktojë probleme me gjumin dhe shëndetin e syve, dhe shpesh është një shenjë e një problemi mjekësor themelor.

Pse i mbyllim sytë për të fjetur në radhë të parë?

Ka disa arsye pse mbyllim sytë për të fjetur. Qepallat e mbyllura parandalojnë që sytë të thithin dritën, e cila stimulon zgjimin e trurit. Mos harroni se drita absorbohet nga qelizat e specializuara (të quajtura qeliza ganglione) në retinë. Këto qeliza përmbajnë pigmentin melanopsin, një proteinë e ndjeshme ndaj dritës që transmeton informacion në bërthamën suprakiazmatike të trurit, ose SCN. Kjo zonë e vogël është qendra e trurit për kontrollin e ritmeve cirkadiane, shtëpia e orës kryesore biologjike të trupit, rregullimi i cikleve gjumë-zgjim dhe pothuajse çdo proces tjetër në trup.

Mbyllja e syve ndërsa flemë është gjithashtu një mënyrë për trupin për të mbrojtur dhe hidratuar sytë ndërsa pushojmë!

Gjatë gjumit, ne nuk mund të mbyllim sytë. Vezullimi është mënyra e syve tanë për të qëndruar të lubrifikuar dhe për të siguruar mbrojtje kundër dëmtimeve mjedisore, pavarësisht nëse është dritë shumë e fortë (mendoni se sa shpesh i mbyllni sytë kur ecni nëpër një dhomë), nga dhoma e errët në atë të ndritshme) ose pluhur dhe mbeturina në ajër. Frekuenca mesatare e pulsimit është afërsisht 15 deri në 20 herë në minutë. Sipas këtij hulumtimi shkencor, ndezja e syrit mund të jetë një lloj mikromeditimi. Shumë bukur, apo jo?

Gjatë natës, sytë e mbyllur veprojnë si mbrojtës kundër stimulimit dhe dëmtimit dhe parandalojnë tharjen e syve. Këto mbrojtje bien nëse nuk flini me sy mbyllur.

Pse njerëzit flenë me sy hapur?

Me një në pesë prej nesh të paaftë për të mbyllur plotësisht sytë për të fjetur, lagoftalmosi i natës është një çrregullim mjaft domethënës i syve dhe i gjumit. Ka disa arsye pse mund të flini me sy hapur dhe jo të mbyllur.

Probleme me nervat dhe muskujt

Problemet me nervat e fytyrës dhe muskujt rreth qepallës mund të parandalojnë mbylljen e qepallës gjatë gjumit. Nervat e dobëta të fytyrës mund të ndodhin për një sërë arsyesh, duke përfshirë:

 • Lëndimet dhe traumat
 • Goditja në tru
 • Paraliza e Bell-it, një gjendje që shkakton paralizë ose dobësi të përkohshme të muskujve të fytyrës
 • Sëmundjet dhe infeksionet autoimune, duke përfshirë sëmundjen Lyme, linë e dhenve, sindromën Guillain-Barré, shytat dhe të tjera
 • Një gjendje e rrallë e njohur si sindroma Moebius, e cila shkakton probleme me nervat kraniale.

dëmtimi i qepallave

Dëmtimi i qepallave, përfshirë si rezultat i operacionit, lëndimit ose sëmundjes, mund të parandalojë gjithashtu mbylljen e plotë të syve tuaj gjatë gjumit. Ndër llojet e lezioneve të qepallave që ndërhyjnë në mbylljen e syve është një gjendje e njohur si sindroma e qepallave të lëvizshme, e cila shoqërohet me apnea obstruktive të gjumit. OSA lidhet me disa çrregullime të syrit, duke përfshirë glaukomën dhe neuropatinë optike, të cilat mund të shkaktojnë probleme me sytë që mund t'i përkeqësojnë problemet e gjumit.

Simptomat e syrit të lidhura me tiroiden.

Sytë e fryrë janë një simptomë e zakonshme e sëmundjes së Graves, një formë e hipertiroidizmit ose hipertiroidizmit. Sytë e fryrë të lidhur me sëmundjen e Graves është një gjendje e njohur si oftalmopatia e Graves dhe mund të ndërhyjë në aftësinë për të mbyllur sytë gjatë gjumit.

Këto janë arsyet më të zakonshme të lagoftalmosit të natës. Por është gjithashtu e mundur që të keni probleme me mbylljen e syve ndërsa flini pa një shkak themelor të identifikueshëm. Cilido qoftë shkaku, simptomat e lagoftalmosit të natës janë të pakëndshme dhe pasojat mund të jenë problematike, si për gjumin ashtu edhe për sytë. Ekziston një komponent gjenetik për lagoftalmosin e natës: ai ka tendencë të shfaqet në familje.

Çfarë ndodh kur flini me sy hapur?

Kur ka lagoftalmos të natës, syri humbet mbrojtjen e qepallës së mbyllur dhe bëhet i dehidratuar dhe i ekspozuar ndaj stimujve të jashtëm. Kjo mund të çojë në:

 • infeksion i syve
 • Lëndimet, duke përfshirë gërvishtjet e syve.
 • Dëmtimi i kornesë, duke përfshirë plagët ose ulcerat

Lagoftalmosi i natës gjithashtu ndërhyn drejtpërdrejt me gjumin. Rrjedhja e dritës në sy, shqetësimi i syve dhe sytë e thatë mund të kontribuojnë në gjumë të shqetësuar dhe me cilësi të dobët.

Një problem madhor që lidhet me lagoftalmosin e natës dhe trajtimin e tij? Njerëzit shpesh nuk e dinë se e kanë atë. Natyrisht, mund të jetë e vështirë të dallosh nëse sytë e tu po mbyllen gjatë gjumit. Simptomat e lagoftalmosit të natës ofrojnë të dhëna të rëndësishme. Këto simptoma përfshijnë zgjimin në:

 • Sytë e irrituar, kruarje dhe të thatë
 • Vizion i paqartë
 • sy te kuq
 • Dhimbje në sy
 • Sytë e lodhur

Nëse nuk trajtohet, lagoftalmosi i natës mund të ndikojë në shikimin tuaj, si dhe të çojë në një infeksion të syve dhe dëmtim të kornesë. Është e rëndësishme t'i diskutoni këto simptoma me mjekun tuaj. Nëse flini me një partner, mund t'i kërkoni që t'ju kontrollojë sytë gjatë gjumit.

Si trajtohet lagoftalmosi i natës?

Në varësi të gjendjes themelore që mund të jetë e pranishme dhe ashpërsisë së simptomave, ekzistojnë një sërë opsionesh të ndryshme për trajtimin e lagoftalmosit të natës.

 • Përdorimi i lotëve artificialë gjatë gjithë ditës ndihmon në krijimin e një shtresë më të fortë lagështie rreth syve, duke i mbrojtur ata gjatë natës.
 • Maska për sytë mund të mbrojë sytë nga dëmtimi dhe stimulimi. Ekzistojnë gjithashtu syze të dizajnuara posaçërisht për të gjeneruar lagështi për sytë gjatë gjumit.
 • Përdorimi i një lagështuesi do t'ju ndihmojë gjithashtu të flini në një mjedis me lagështi të lartë, ku ka më pak gjasa që t'ju thajë sytë.
 • Mjekët ndonjëherë rekomandojnë pesha të qepallave, të cilat vendosen në pjesën e jashtme të qepallës së sipërme. Në vend të peshës, ndonjëherë rekomandohet të mbyllni sytë me shirit.
 • Në rastet më të rënda, operacioni bëhet një konsideratë, por shumica e rasteve nuk kërkojnë këtë hap.

Nëse sytë tuaj janë të lodhur, të skuqur, kruarje ose dhimbje kur zgjoheni, ose nëse mendoni se mund të keni probleme me mbylljen e syve gjatë gjumit, bisedoni me mjekun tuaj. Mos lejoni që simptomat tuaja të pakëndshme të syrit të lidhura me gjumin të kalojnë pa u vënë re dhe më në fund do të merrni gjumin serioz dhe të qetë që meritoni.

Ëndrra të ëmbla,

Michael J. Breus, Ph.D., DABSM

Doktori i gjumit ™