Zgjidhni faqen

Marrja e një probiotiku mund të zvogëlojë ankthin nëse përmban një lloj specifik bakteri. Një studim i ri i publikuar në PLoS One zbuloi se, nga shumë shtame probiotike, Lactobacillus (L.) rhamnosus ka më shumë prova që tregojnë se mund të reduktojë ndjeshëm ankthin.

Studiuesit analizuan 22 studime mbi kafshët dhe 14 studime klinike njerëzore që hetonin ndikimin e probiotikëve në ankth. Megjithëse studiuesit nuk mund të gjenin prova përfundimtare në studimet njerëzore, ata zbuluan se probiotikët, veçanërisht ato që përmbajnë Lactobacillus (L.) rhamnosus, reduktuan ndjeshëm sjelljet e ankthit në studimet e brejtësve. Probiotikët kanë ndihmuar veçanërisht brejtësit e ekspozuar ndaj kushteve stresuese ose që vuajnë nga inflamacioni i zorrëve.

Suplementet probiotike janë një fushë premtuese e kërkimit që fokusohet në boshtin mikrobio-zorrë-tru, lidhja midis mikrobeve të dobishme të zorrëve që jetojnë në zorrë dhe shëndetit fizik dhe mendor. Ka prova të reja që probiotikët mund të ndihmojnë në përmirësimin e humorit dhe të mbrojnë trupin nga efektet e dëmshme fizike dhe mendore të stresit.

Mungesa e mikroorganizmave të dobishëm në zorrë është lidhur me probleme të tilla si sindroma e zorrës së irrituar, sëmundja e Alzheimerit dhe depresioni. Bakteret e zorrëve mund të preken nga infeksionet e zorrëve ose duke marrë antibiotikë, të cilët mund të vrasin bakteret e dobishme ose "të mira". Një studim zbuloi se të kesh një infeksion të zorrëve lidhet me një rrezik në rritje të zhvillimit të një çrregullimi ankthi gjatë dy viteve të ardhshme. Disa studime kanë lidhur përdorimin e antibiotikëve me zhvillimin e çrregullimeve të ankthit në të ardhmen.

Prandaj, probiotikët mund të jenë të dobishëm në vendosjen ose rivendosjen e mikroorganizmave të dobishëm në zorrë, veçanërisht nëse ka mungesë të baktereve të mira. Kjo është arsyeja pse gjithnjë e më shumë mjekë po sugjerojnë marrjen e probiotikëve me antibiotikë.

Ndërsa Lactobacillus (L.) rhamnosus është soji probiotik me të dhënat më të fundit për të reduktuar ankthin, mund të ketë disa lloje të tjera që mund të ndihmojnë, por nevojiten më shumë kërkime për të identifikuar këto shtame. Hulumtimi i vazhdueshëm do të zhbllokojë potencialin premtues të probiotikëve në trajtimin e ankthit.