Zgjidhni faqen

Çfarë ju vjen në mendje kur dëgjoni fjalën "Krishtlindje"?

Mund ta imagjinoni borën? Udhëtimet me sajë? Një Krishtlindje e vërtetë pishe e zbukuruar me dekorime? Një shërbim fetar i krishterë në një kishë të madhe? Santa Claus u bën dhurata fëmijëve? Këngët familjare për "Jack Frost që kafshon hundën" në një skenë që të kujton A këngën e Krishtlindjes të Charles Dickens?

Deri tani, shumica e njerëzve e dinë se asnjë nga këto gjëra nuk ishte e pranishme në kohën dhe vendin e lindjes së Jezusit në Izrael rreth vitit 4 p.e.s. C. (po, disi, Jezusi lindi katër vjet para Krishtit; Dunn, 2003). Shtimi i disonancës së mëtejshme njohëse në kuptimin tonë të Krishtlindjes është se Jezusi dhe apostujt e tij, të cilët të gjithë ishin hebrenj (Rich, 2016) festuan Hanukkah-në (të përshkruar në Ungjillin e Gjonit 10:22 si "Festa e Përkushtimit") dhe jo parti që përfundimisht do të mbante emrin e tij.

Një burim tjetër shqetësimi është se data e saktë e lindjes së Jezusit mbetet një mister (Strauss, 2015), pavarësisht traditës sonë të gjatë për të festuar këtë ngjarje më 25 dhjetor. Ndoshta deri në 10.000 vjet para lindjes së Jezusit, paganët festonin dimrin. solstici. Solstici i dimrit shënon kohën kur drita kthehet në botë ndërsa ditët rriten, një shenjë se lulet, pemët dhe bimët së shpejti do të ringjallen dhe të korrat do të fillojnë të rriten përsëri. Ajo shënon gjithashtu një kohë të rilindjes psikologjike dhe faljes së sëmundjes që tani e quajmë çrregullim afektiv sezonal.

25 dhjetori ishte dita, sipas kalendarit Julian, që romakët e njohën si solsticin dimëror, të cilit i referoheshin si Sol Invictus dhe që nxiti një festë të quajtur Saturnalia (e quajtur sipas perëndisë Saturn) që shënonte fillimin e farës. mbjellje për vitin e ri. Nuk dihet gjithashtu se kur dhe si është caktuar data për të festuar lindjen e Jezusit më 25 dhjetor, por ka shumë teori. Një teori e tillë është se në shekullin e katërt, pasi perandori romak Kostandin u konvertua në krishterim dhe legalizoi fenë brenda perandorisë, Kisha e hershme caktoi ditëlindjen e Jezusit të përkonte me Sol Invictus dhe Saturnalia për të dyja arsye simbolike si politika.

Pavarësisht se në cilën ditë lindi Jezusi, nëse ishte 25 dhjetor apo jo, një gjë për të cilën mund të jemi të sigurt është se ndoshta nuk kishte borë në tokë. Ndonëse nuk është teknikisht e pamundur që të bjerë borë në Izrael, ku lindi Jezusi, ne po flasim për një vend që ndodhet në të njëjtën gjerësi gjeografike me Meksikën veriore, kështu që ka shumë pak gjasa që të ketë pasur shëmbëlltyra të Frosty Snowman atë ditë. , ose ndonjë ditë tjetër, për këtë çështje.

Qoftë vizionet e flokeve të dëborës, shëtitjet me sajë ose këmbanat e zhurmshme, shumica e shoqatave tona të Krishtlindjeve janë aksesorë që u shtuan shekuj pasi Krishtlindjet u vendosën si festë në Perandorinë Romake, kur u përhap në vende të tjera pjesë të Evropës. Më pas u bashkua me një festival tjetër të solsticit të quajtur "Yule", një festë e kremtuar nga popujt gjermanikë të Evropës, rreth shekullit të 2022-të (Eldridge, XNUMX), dhe kjo shtoi një shtresë tjetër të njohurive, imazheve dhe mitologjisë në përzierje.

Përzierja në rritje e festimeve u rishikua më vonë nga britanikët (Fluturimi, 2022), të cilët duket se e kanë standardizuar këtë grup të larmishëm besimesh dhe zakonesh dhe e kanë përhapur atë në të gjithë perandorinë e tyre gjatë epokës viktoriane të shekullit të XNUMX-të. Perandoria Britanike, e cila ishte më e madhja në histori dhe dikur përfshinte kolonitë amerikane, arriti kulmin e saj në fillim të shekullit të XNUMX-të: një kohë kur media kishte filluar të fitonte tërheqje, duke lejuar entitetet më të fuqishme të botës të përhapnin kulturën e tyre ( duke përfshirë bindjet e tyre kulturore dhe fetare për Krishtlindjet) në mbarë botën. Është ky version i festës që duket se është baza për atë që ne në Amerikën e shekullit të XNUMX-të besojmë se është një "Krishtlindje tradicionale".

Edhe pse versioni i përditësuar britanik i Krishtlindjeve është një krijim modern, që ka pak të përbashkëta me shumicën e aspekteve të historisë origjinale të lindjes së Dhiatës së Re, grumbulli i besimeve, zakoneve dhe traditave që kemi trashëguar ka krijuar konfuzion dhe disonancë konjitive midis masave që thërrasin veten "të krishterë", njëri prej të cilëve e konsideroj veten. Kjo ka çuar në një përçarje në rritje midis të krishterëve laikë dhe të devotshëm për mënyrën e festimit të Krishtlindjes, me këta të fundit që na luten që "të mbajmë Krishtin në Krishtlindje", por ironia e madhe është se forma origjinale e kësaj feste nuk kishte të bënte fare me Jezusin.

Tribalizmi, Shibboleth dhe ndarja

Pse atëherë insistojmë në ruajtjen e një të kaluare që nuk ka ekzistuar kurrë? Një arsye është tribalizmi. Kulturat dhe nënkulturat bashkohen rreth një grupi të përbashkët idesh, mitesh, praktikash dhe sloganesh, dhe lidhjet e përbashkëta që formohen rreth këtyre elementeve janë psikologjikisht të rëndësishme. Lidhjet e kulturave dhe nënkulturave tona përkatëse na bëjnë të ndihemi të lidhur me diçka më të madhe se vetja, e cila na siguron përkatësinë, mbështetjen, mbrojtjen dhe kënaqësinë e nevojave të tjera parësore të përshkruara nga hierarkia e famshme e Maslow. Ose, siç do të thoshte Ned Stark i Game of Thrones për të shpjeguar rëndësinë e përkatësisë në një tufë: "Kur bie bora dhe fryjnë erërat e bardha, ujku i vetmuar vdes, por tufa mbijeton".

Leximi thelbësor mbi disonancën njohëse

Burimi: Androidmarsexpress/Wikimedia Commons

Burimi: Androidmarsexpress/Wikimedia Commons

Në përvojën time si psikolog, njerëzit do të bëjnë shumë, ndonjëherë edhe në ekstreme të dhunshme, për të ruajtur shtyllat kulturore të mirëqenies së tyre psikologjike dhe për të shmangur ankthin ekzistencial. Siç kanë sugjeruar teoricienët e menaxhimit të terrorit Sheldon Solomon, Tom Pyszczynski dhe Jeff Greenberg (2015), kur mbijetesa psikologjike e dikujt është në rrezik, e vërteta është thjesht një luks që mund të hidhet poshtë, kur është e nevojshme, në shërbim të lidhjes me një grup kulturor më të madh. se sa vetja që ofron perspektivën e pavdekësisë reale ose simbolike.

Për të qenë i qartë, nuk mendoj se duhet të braktisim apo eliminojmë mitet dhe traditat kulturore, edhe nëse ka pak ose aspak prova historike për t'i mbështetur ato. Besoj gjithashtu se edhe në epokën e sotme të skepticizmit të madh, feja ende mund t'i shërbejë një qëllimi të rëndësishëm psikologjik, edhe pse ne kurrë nuk do të jemi në gjendje t'i verifikojmë historikisht ose shkencërisht të gjitha pretendimet e saj.

Unë, për vete, jam një adhurues i madh i traditave kulturore që përbëjnë festimet tona moderne të Krishtlindjeve, të cilat i kemi trashëguar nga paraardhësit tanë evropianë dhe amerikanë. Pavarësisht nëse Jezusi ka lindur më 25 dhjetor, apo edhe ka qenë një figurë aktuale historike, ne mund dhe duhet të gëzojmë të gjitha traditat moderne të Krishtlindjeve.

Shpresoj se ky postim mund t'ju frymëzojë të adoptoni një mentalitet më psikologjik ndaj besimeve, praktikave dhe traditave tuaja kulturore, duke filluar me Krishtlindjet. Mendoj se fillon duke refuzuar llojin e të menduarit binar që çon në atë që psikologët e quajnë ndarje: ndarjen e botës mes nesh dhe atyre; mirë dhe keq; e zeze dhe e bardhe; laike dhe fetare; besimtar dhe jobesimtar. Kapërcimi i ndarjes së pari kërkon që ne të mësojmë të kuptojmë se kur kemi përdorur mekanizmat tanë të mbrojtjes, veçanërisht mohimin dhe shtypjen, dhe të kuptojmë se vendosja e tyre ka një kosto: të vërtetën. Prandaj, sa më shumë të vendosim mekanizmat tanë mbrojtës, aq më pak akses kemi në të vërtetën.

Megjithëse arritja e së vërtetës është një synim i psikoterapisë dhe i fesë, duhet të pranojmë gjithashtu se mekanizmat mbrojtës ndonjëherë janë të nevojshëm për të filtruar kërcënimet më të rrezikshme për mbijetesën tonë psikologjike derisa të ndihemi mjaft të fortë për t'i përballuar ato. Ndarja, si një mekanizëm përballues, na detyron në një ose/ose binar, por qëllimi në tejkalimin e ndarjes është t'i qasemi kontradiktave të jetës me një "po, dhe!"

Kur bëhet fjalë për Krishtlindjet, ne mund të përpiqemi të shohim kontradiktat e saj për atë që janë, dhe gjithashtu të kënaqemi me traditat moderne që nuk kanë të bëjnë fare me ngjarjen që i dha emrin festës.

Si i tillë, ju uroj Gëzuar Krishtlindjet dhe Gëzuar Solsticin!

Përdorimi i cookies

Kjo faqe në internet përdor cookies në mënyrë që të keni përvojën më të mirë të përdoruesit. Nëse vazhdoni të shfletoni, po jepni pëlqimin tuaj për pranimin e cookies të sipërpërmendura dhe pranimin e tonave Politika Cookies, klikoni lidhjen për më shumë informacion

në rregull
Njoftim i cookies