Изберете страница

Невропсихологијата е важна за психологот бидејќи е алатка која ги дешифрира ефектите од повреда или абнормално функционирање на ЦНС врз однесувањето, учењето, емоциите и психолошките процеси на луѓето, можете да продолжите со обука за клиничка невропсихологија овде.

Главните причини зошто се препорачува психолог да специјализира невропсихологија се:

 • Психологот станува интегрален професионалец
 • Подобро разбирање на когнитивниот процес
 • Ја покрива областа на повеќе интелигенции и невролошки науки
 • Интегрира стратегии кои обезбедуваат ефективни решенија за лекување на однесувањето и однесувањето на поединците

Што е невропсихологија?

Специјалност на психологијата и невронауката што го проучува функционирањето на човечкиот мозок, неговиот однос во однесувањето на здравите субјекти или оние кои страдаат од повреди на мозокот, преку познавање на нервните основи на сложените ментални процеси.

Таа работи на когнитивните способности на поединецот што е засегнат, невропсихологијата не е ништо повеќе од специјалност која е одговорна за проучување на ефектите на нервниот систем врз однесувањето, мислата и емоциите.

Кои се основните цели на невропсихологијата?

Невропсихологијата има некои основни цели меѓу кои се:

 • Определете ги компонентите на когнитивниот систем кои не функционираат правилно
 • Објаснете ги когнитивните обрасци зачувани кај субјектите кои претрпеле оштетување на мозокот
 • Проучување на процесите кои влијаат на емоционалната, бихејвиоралната област и областа на однесувањето кај индивидуи со мозочни нарушувања
 • Развивање и спроведување на програми за интервенција за подобрување на квалитетот на животот на пациентите со повреди на мозокот
 • Интегрирајте други дисциплини за да придонесете за лекување и нега на луѓе со оштетување на мозокот

Важноста на познавање на целите на невропсихологијата е тоа што овозможува одредување на однесувањето и емоциите на поединци кои претрпеле мозочни несреќи од различни причини како што се:

 • Стареење
 • стекнато оштетување на мозокот
 • Когнитивно оштетување
 • Епилепсија
 • Психијатриски и психолошки нарушувања

Главни апликации

Невропсихологијата има широк опсег на примена, бидејќи е одговорна за проучување на нервните основи на поединците и врската што ја има со менталните процеси, како и проучување на асоцијативниот церебрален кортекс, област која е зафатена од ментална болест или нарушување.

Главните апликации на невропсихологијата вклучуваат:

 • Здравствена област
 • училишна област
 • Дел од програмата за рехабилитација на лица со посебни потреби
 • Истражувачка област
 • Социјална амбиција

Исто така, се применува кога луѓето ги имаат следниве услови:

 • повреда на главата
 • мозочен удар
 • Мозочни тумори
 • Алцхајмеровата болест
 • Сенилна деменција
 • дијагностицирана деменција
 • Шизофренија
 • Мултиплекс склероза
 • Паркинсоновата
 • Дислексија
 • Хиперактивност
 • Дефицит на внимание

Накратко, невропсихологијата ги проучува когнитивните функции на поединците кои претрпеле повреда на мозокот поради различни фактори, развивајќи стратегии за да им понуди подобар квалитет на живот.

Важно е психолозите да имаат специјалност во оваа гранка на психологијата, за да му понудат на пациентот сеопфатна грижа, вреди да се напомене дека невропсихологијата може да се користи како когнитивна терапија за подобрување на способностите и вештините на една личност.

Невропсихолошката терапија помага да се оптимизираат способностите на луѓето на емоционално, интелектуално, бихејвиорално и бихејвиорално ниво.

 

Употреба на колачиња

Оваа веб-страница користи колачиња за да имате најдобро корисничко искуство. Доколку продолжите да прелистувате, давате согласност за прифаќање на гореспоменатите колачиња и прифаќање на нашите колачињата за приватност, кликнете на врската за повеќе информации

Во ред
Известување за колачиња