Изберете страница

Страдањето од постојан страв, напади на паника или чувство на преоптоварување од повторливи грижи кои влијаат на нормалната дневна работа може да стане проблем со менталното здравје. TAG е совршено контролиран доколку се добие потребната помош.

Да имате епизода на анксиозност или паника е нормална ситуација кога поминувате низ момент на стрес или тешки ситуации, проблемот е кога чувството на страв е постојан придружник. Тој генерализирано анксиозно растројство (GAD) е ограничувачка патологија која може да го спречи болниот да живее нормален живот.

Се смета за ментална болест чија главна карактеристика е тоа што засегнатото лице претставува влошена состојба на постојана и неконтролирана анксиозност.

На некои луѓе им е тешко да разберат дека тоа е болест и не знаат како да се однесуваат со оние кои страдаат од неа или што да прават ако страдаат од неа. Да се ​​има информации од експерти и да се знае кому да се обрати е од суштинско значење за соочување и контрола на симптомите.

Генерализираната анксиозност влијае помеѓу 3% и 5% од возрасните, жените се посклони со процент поголем од 50% од мажите. ГАД предизвикува болниот да биде во состојба на загриженост и нервоза поголем дел од времето. Состојбата може да се манифестира со месеци, па и со години, доколку не се преземат соодветни мерки.

Предупредувачки знаци

Националниот институт за ментално здравје на Соединетите Американски Држави (НИХ, за неговиот акроним на англиски) укажува дека ГАД не се појавува одеднаш, туку се развива бавно. Често се појавува по 30-тата година од животот, но се јавува и кај децата, така што возраста не е ексклузивна.

Знак кој може да укаже дека го имате ова нарушување е кога не можете да ја контролирате грижата или нервоза за секојдневните ситуации. Општо земено, човек е свесен дека проблемот не е толку голема работа, но надвор од наша контрола е да ги задржиме желбите.

Други знаци се: проблеми со концентрација или релаксација, постојано немир, страдање од хроничен замор, подложност на изненадувања. Често, луѓето со ГАД се несоници или имаат потешкотии да заспијат; страдаат од главоболки и стомачни болки, мускулна напнатост или болести чие потекло е тешко да се открие.

Знаците вклучуваат: отежнато голтање, нервни тикови, обилно потење, вртоглавица, гушење или често одење во тоалет. Депресијата, несигурноста и недостатокот на надеж се други манифестации на синдромот.

GAD предизвикувачи

Некои внатрешни или надворешни фактори можат да предизвикаат епизоди на анксиозност, во зависност од возраста на лицето. Честопати, децата и адолесцентите со ГАД се преоптоварени со грижи поврзани со перформансите во спортски или академски активности; здравствена состојба на роднините или катастрофални настани (епидемии, војни...).

Од своја страна, возрасните со синдром на анксиозност се вознемирени од ситуации поврзани со работата, финансиите, здравјето, безбедноста на децата или членовите на семејството. Тие исто така можат да чувствуваат екстремен стрес во врска со почитувањето на обврските, долгови, задачи на работа или дома.

Нарушувањето може да генерира физички манифестации како што се тешкотии со дишењето, болка, замор и други симптоми кои се мешаат во вашиот ден на ден. ГАД може да има фази на подобрување или влошување, а вториот кога има стресни времиња (испити, болести или конфликтни настани).

Што предизвикува ГАД?

Генерализирано анксиозно растројство може да биде предизвикано од повеќе фактори. Некои истражувања покажуваат дека постојат гени кои ја зголемуваат склоноста да страдаат од овој проблем.

На полето на биологијата, исто така, се покажа дека некои луѓе се почувствителни на контакт со стимули кои доведуваат до страдање од одреден степен на генерализирана анксиозност. Оваа склоност се стекнува развојно или е наследна.

Постојат и надворешни фактори, како што се живеење во стресна средина или доживеале трауматичен настан што може да доведе до страдање од нарушување. Покрај тоа, постојат патологии како депресија или афективни проблеми кои предизвикуваат ГАД.

опции за третман

Кога ќе почнат да се појавуваат знаци на проблеми со анксиозноста или ако имате блиски луѓе кои покажуваат симптоми, препорачливо е да се распрашате за проблемот и, доколку има јасни индикации, да побарате стручна помош.

Достапни се широк спектар на третмани за контрола на ГАД, нивната примена зависи од тоа колку е сериозен проблемот и што утврдуваат професионалците (доктор, терапевт, психолог, психијатар).

Некои луѓе прибегнуваат кон методи за самопомош за да ги надминат нападите на анксиозност, преку јога, медитација, промени на навики, рекреативни активности, читање и други мерки за намалување на нивото на стрес.

Неопходно е да се оди на психолошка терапија со цел да се канализираат идеите, да се разбере што се случува и да се менуваат моделите на однесување за да се управува со анксиозноста. Исто така, постојат групи за поддршка и групни терапии за здружување на силите со луѓе кои се соочуваат со истите проблеми. Оваа последна акција е од помош, бидејќи оние кои страдаат од ГАД тие знаат дека нивното страдање е заедничко, што ги брише комплексите.

Постојат фармаколошки третмани кои ги ублажуваат симптомите на ГАД, особено анксиолитици, антидепресиви или антипсихотици. Тие мора да се администрираат под медицински надзор. Во никој случај не се препорачува само-лекување.

Секогаш е од суштинско значење да се открие проблемот. Што порано тоа подобро. Идеално е да започнете да вежбате релаксирачки активности за да се обидете да го решите проблемот преку техники за релаксација или позитивни активности. Во случај ништо од ова да не успее, неопходно е да се побара стручна помош.

Од витално значење е да се разбере дека милиони луѓе ширум светот страдаат од ова нарушување и дека може да се контролира со навремена помош.

Потпирањето на други луѓе за справување со проблемот е секогаш добар совет.Важно е да знаете дека, бидејќи е патологија, третманот може да потрае. Неопходно е да се соочите со болеста без стигма.

Одењето кај стручни професионалци е идеален начин да се најде најдобриот третман кој одговара на степенот на анксиозност. Важно е да тргнете на патот да бидете повторно среќни и продуктивни, надминувајќи ја бариерата генерирана од екстремната грижа.