Изберете страница

Има многу публицитет за тоа како обрежувањето е подобро за здравјето на мажот. Но, дали е тоа навистина?

Ова е дел 2 од нашата серија за митовите за обрежувањето.

ЗАБЕЛЕШКА: Главен автор е Лилиан Дел Аквила Канон

Мит: Мора да го обрежите вашето бебе бидејќи е многу тешко да го одржувате пенисот на бебето чист.

Проверка на реалноста: Кај бебињата, кожичката е целосно споена со главата на пенисот. Не можете и не треба да го повлечете за да го исчистите, бидејќи тоа ќе предизвика болка на вашето дете и е слично на обидот да се исчисти внатрешноста на вагината на девојчето. Кожичката на бебето е совршено дизајнирана да ја заштити главата на пенисот и да спречи навлегување на измет. Сè што треба да направите е да ја исчистите надворешната страна на пенисот како прст.

Мит: Младите момчиња не чистат под кожичката и добиваат инфекции.

Проверка на реалноста: кожичката се одвојува и се повлекува сама од 3-та година до пубертетот. Пред да се повлече сам, избришете ја надворешната страна како прст. Откако ќе се повлече самостојно, се чисти додека детето се тушира ​​или се бања. Штом момчето ќе ја открие оваа интересна нова карактеристика на неговиот пенис, често ја повлекува кожичката додека се капе или се тушира, а вие можете да го поттикнете да ја исплакне. Но, не треба да користите сапун бидејќи ја нарушува природната рамнотежа и многу иритира. Нема ништо посебно за родителите. Повеќето млади момчиња немаат апсолутно никаков проблем да си играат со пенисите под туш или на кое било друго место! Беше потешко да ги научам моите момчиња да ја мијат косата отколку да се грижат за пенисите. (Камил 2002)

Мит: Необрежаните пениси имаат смрдлива смегма.

Проверка на реалноста: Всушност, смегмата се произведува од гениталиите и на жените и на мажите во текот на нивните години на раѓање. Smegma се состои од себум и клетки на кожата и ги подмачкува кожичката и глансот кај мажите, како и клиторисот и внатрешните усни кај жените. Се исплакнува за време на нормално капење и не предизвикува рак или други здравствени проблеми.

Мит: „Вујко ми не беше обрежан и продолжи да има инфекции и мораше да биде обрежан како возрасен. «

Проверка на реалноста: медицинските совети можеби ја фаворизирале инфекцијата кај необрежаните мажи. Алармантен број лекари не се свесни за нормалниот развој на кожичката и (погрешно) им кажуваат на родителите да ја повлечат кожичката на бебето и да ја мијат во секоја промена на пелена. Со ова се кине кожичката и ткивото (наречено синехија) што го поврзува со главата на пенисот, што доведува до лузни и инфекција.

Дезинформациите беа особено распространети во 1950-тите и 1960-тите, кога повеќето бебиња беа обрежани, а ние не знаевме толку многу за грижата за недопрениот пенис, па затоа приказната секогаш е за нечиј вујко. 'ДО. Да го направите ова на момче би било исто како да се обидувате да ја исчистите внатрешноста на вагината на девојчето со памучни брисеви после секое менување пелени. Наместо да спречуваат проблеми, таквите практики би предизвикале проблеми со внесување на штетни бактерии. Запомнете, луѓето еволуирале од животни, така што ниту еден дел од телото на кој му била потребна посебна грижа нема да преживее еволутивни притисоци. Човечките гениталии прекрасно се самочистат и не бараат посебна грижа.

Мит: На мојот син му беше дијагностицирана фимоза и затоа мораше да биде обрежан.

Проверка на реалноста: Фимоза значи дека кожичката не се повлекува. Бидејќи кожичката на момчињата природно не се повлекува, невозможно е да се дијагностицира фимоза кај момчето. Ваквите дијагнози за доенчиња се засноваат на дезинформации и често се прават за да се обезбеди осигурување на обрежувањето во држави каде што рутинското обрежување на доенчињата повеќе не е покриено.

Дури и некои возрасни мажјаци имаат кожичка која не се повлекува, но се додека тоа не го попречува сексуалниот однос, тоа е во ред, бидејќи самото мокрење ја чисти внатрешноста на кожичката.

Фимозата може да се третира и конзервативно со стероидна крема и нежно вештачко затегнување, ако сакате, или уште полошо, со расцеп на кожичката, наместо со целосно обрежување. (Ashfield 2003) Овие одлуки за третман може и треба да ги донесат возрасни луѓе.

Мит: Необрежаните момчиња имаат повеќе инфекции на уринарниот тракт (ИУТ).

Проверка на реалноста: Ова тврдење се заснова на студија која ги испитувала записите на бебињата родени во болница (Висвел 1985). Студијата имаше многу проблеми, вклучувајќи го и фактот дека не се брои точно дали бебињата се обрежани или не, дали се предвремено родени и затоа се поподложни на инфекции воопшто, дали се доени (доењето штити од инфекции на уринарниот тракт) и дали неговата кожичка била насилно отстранета (што може да внесе штетни бактерии и да предизвика ИУТ) (Pisacane 1990). Оттогаш, има многу студии кои не покажуваат намалување на ИУТ со обрежување или зголемување на ИУТ по обрежувањето. Затоа, обрежувањето не се препорачува за спречување на инфекции на уринарниот тракт (Thompson 1990). Девојчињата имаат повисоки стапки на ИУТ од момчињата, а сепак кога девојчето има ИУТ, едноставно и се препишуваат антибиотици. Истиот третман делува и кај децата.

Мит: обрежувањето спречува ХИВ/СИДА.

Проверка на реалноста: Три студии спроведени во Африка пред неколку години, кои тврдеа дека обрежувањето ја спречува СИДА-та и дека обрежувањето е исто толку ефикасно како и вакцината што е ефикасна 60% (Auvert 2005, 2006). Овие студии имаа многу недостатоци, вклучувајќи го и фактот дека беа прекинати пред да бидат познати целосните резултати. Исто така, имало неколку студии кои покажуваат дека обрежувањето не го спречува ХИВ (Коноли 2008). Многу прашања се загрозени во ширењето на СПБ, што го отежнува генерализирањето на резултатите од една популација на друга.

Во Африка, каде што се спроведени неодамнешни студии, преносот на ХИВ се јавува првенствено преку сексуален однос помеѓу мажи и жени, но во Соединетите Држави се пренесува првенствено преку изложување на крв (како што се споделување игли) и преку сексуални односи меѓу мажи. Машкото обрежување не ги штити жените од ХИВ или мажите кои имаат секс со мажи (Wawer 2009, Jameson 2009).

Уште полошо, поради публицитетот околу африканските студии, мажите во Африка сега почнуваат да веруваат дека ако се обрежани, не треба да користат кондоми, што ќе го зголеми ширењето на ХИВ (Westercamp 2010). Дури и во студијата со најповолни ефекти на обрежувањето, заштитниот ефект бил само 60%; мажите сепак мора да користат кондоми за да се заштитат себеси и своите партнерки од ХИВ.

Во Соединетите Држави, за време на епидемијата на СИДА во 1980-тите и 1990-тите, околу 85% од возрасните мажи биле обрежани (стапките на обрежување многу повисоки отколку во Африка), но ХИВ сè уште се шири.

Исто така, важно е да се разбере дека мажите во африканските студии биле возрасни и доброволно се пријавиле за обрежување. Обрежаните бебиња немаа друг избор освен сами да одлучат.

Мит: Обрежувањето вреди затоа што може да спаси животи.

Проверка на реалноста: Размислете за ракот на дојката - постои 12% шанса жената да добие рак на дојка во текот на животот. Отстранувањето на копчињата за гради при раѓање би го спречило ова, а сепак никој не би се залагал да му се прави ова на бебето. Сè уште се смета за шокантно кога возрасна жена избира да направи профилактичка мастектомија бидејќи таа го носи генот за рак на дојка, но тоа беше личен избор заснован на зголемен ризик од рак. Животниот ризик од заразување со ХИВ е помал од 2% за мажите и може да се намали на речиси 0% со користење на кондом (Хол 2008). Па, како можеме да се залагаме за профилактичко обрежување на машките бебиња?

Слични артикли

Практични совети за мажи погодени од обрежување

Психолошка штета од обрежувањето

Културно пристрасно и ненаучно про-обрежување: експерти

Етика и економија на обрежувањето

Обрежување: социјална, сексуална и психолошка реалност

Други митови за обрежувањето во кои може да верувате: хигиена и сексуално преносливи болести

Митови за обрежувањето за кои веројатно размислувате

Употреба на колачиња

Оваа веб-страница користи колачиња за да имате најдобро корисничко искуство. Доколку продолжите да прелистувате, давате согласност за прифаќање на гореспоменатите колачиња и прифаќање на нашите колачињата за приватност, кликнете на врската за повеќе информации

Во ред
Известување за колачиња