Изберете страница

Што ви паѓа на ум кога ќе го слушнете зборот „Божиќ“?

Можете ли да го замислите снегот? Возење со санки? Вистински бор Божиќ украсен со украси? Христијанска богослужба во голема црква? Дедо Мраз им дава подароци на децата? Семејни песни за „Џек Фрост како ти го гризе носот“ во сцена која потсетува на Божиќна песна на Чарлс Дикенс?

Досега, повеќето луѓе знаат дека ништо од овие работи не било присутно во времето и местото на раѓањето на Исус во Израел околу 4 п.н.е. C. (да, некако, Исус е роден четири години пред Христа; Дан, 2003). Додавањето дополнителна когнитивна дисонанца на нашето разбирање за Божиќ е дека Исус и неговите апостоли, од кои сите биле Евреи (Рич, 2016) ја славеле Ханука (опишана во Евангелието по Јован 10:22 како „Празник на посветувањето“), а не партија која на крајот ќе го носи неговото име.

Друг извор на запрепастување е тоа што точниот датум на раѓањето на Исус останува мистерија (Строс, 2015), и покрај нашата долга традиција да го славиме овој настан на 25 декември. Можеби и до 10.000 години пред раѓањето на Исус, паганите ја славеле зимата. краткоденица. Зимската краткоденица го означува времето кога светлината се враќа во светот додека деновите растат, знак дека наскоро ќе воскреснат цвеќињата, дрвјата и растенијата, а земјоделските култури повторно ќе почнат да растат. Исто така, означува време на психолошка ренесанса и ремисија на малаксаноста што сега ја нарекуваме сезонско афективно растројство.

25 декември бил денот, според јулијанскиот календар, кога Римјаните ја препознале како зимска краткоденица, која ја нарекувале Sol Invictus и која го поттикнала фестивалот наречен Сатурналија (именуван по богот Сатурн) кој го означувал почетокот на семето. садење за нова година. Исто така, не се знае кога и како е одреден датумот за славење на раѓањето на Исус на 25 декември, но има многу теории. Една таква теорија е дека во четвртиот век, откако римскиот император Константин го преобратил христијанството и ја легализирал религијата во рамките на империјата, раната црква го доделила роденденот на Исус да се совпадне со Sol Invictus и Saturnalia од двете симболични причини како политика.

Без разлика на кој ден се родил Исус, без разлика дали бил 25 декември или не, едно нешто можеме да бидеме сигурни е дека веројатно немало снег на земјата. Иако технички не е невозможно да падне снег во Израел, каде што е роден Исус, ние зборуваме за земја што се наоѓа на иста географска широчина како северно Мексико, така што е многу малку веројатно дека имало ликови на Снешкото Фрости на тој ден. , или кој било друг ден, за таа работа.

Без разлика дали се работи за визии за снегулки, возење со санки или ѕвонење, повеќето од нашите божиќни асоцијации се додатоци кои беа додадени со векови откако Божиќ беше воспоставен како празник во Римската империја, кога се прошири во други земји, делови од Европа. Потоа беше споен со друг фестивал на солстициумот наречен „Јуле“, фестивал кој го славеа германските народи во Европа, околу 2022-тиот век (Елдриџ, XNUMX година), и ова додаде уште еден слој на навестување, слики и митологија на мешавината.

Растечката спојување на свеченостите подоцна беше ревидирана од Британците (Лет, 2022), кои се чини дека го стандардизираа овој разновиден збир на верувања и обичаи и го рашириа низ нивната империја во текот на викторијанската ера во XNUMX век. Британската империја, која беше најголема во историјата и некогаш ги вклучуваше американските колонии, го достигна својот врв на почетокот на XNUMX век: време кога медиумите почнаа да добиваат на сила, дозволувајќи им на најмоќните субјекти во светот да ја шират својата култура ( вклучувајќи ги и нивните културни и религиозни верувања за Божиќ) низ целиот свет. Токму оваа верзија на празникот се чини дека е основа за она што ние во Америка на XNUMX век веруваме дека е „традиционален Божиќ“.

Иако ажурираната британска верзија на Божиќ е модерна креација, која дели малку заедничко со повеќето аспекти на оригиналната новозаветна приказна за раѓањето, оџакот од верувања, обичаи и традиции што ги наследивме создаде конфузија и когнитивна дисонанца меѓу масите кои ги нарекуваат самите себе се „христијани“, од кои еден се сметам себеси. Ова доведе до растечки раскол меѓу секуларните и побожните христијани за тоа како да го слават Божиќ, при што вторите не молеа „да го чуваме Христос на Божиќ“, но големата иронија е што првобитната форма на овој празник немала никаква врска со Исус.

Племенски, Shibboleth и поделба

Зошто тогаш инсистираме на зачувување на минатото кое никогаш не постоело? Една од причините е племенскиот. Културите и субкултурите се спојуваат околу заеднички збир на идеи, митови, практики и слогани, а заедничките врски што се формираат околу овие елементи се психолошки важни. Врските на нашите соодветни култури и субкултури прават да се чувствуваме поврзани со нешто поголемо од нас самите, што ни обезбедува припадност, поддршка, заштита и задоволување на другите примарни потреби опишани од познатата хиерархија на Маслоу. Или, како што би рекол Нед Старк од Game of Thrones за да ја објасни важноста на припадноста на глутница: „Кога паѓа снегот и дуваат белите ветришта, волкот-самец умира, но глутницата преживува“.

Суштинско читање за когнитивна дисонанца

Извор: Androidmarsexpress/Wikimedia Commons

Извор: Androidmarsexpress/Wikimedia Commons

Според моето искуство како психолог, луѓето ќе одат многу, понекогаш дури и до насилни екстреми, за да ги зачуваат културните столбови на нивната психолошка благосостојба и да избегнат егзистенцијална вознемиреност. Како што сугерираат теоретичарите за управување со теророт Шелдон Соломон, Том Пишчински и Џеф Гринберг (2015), кога психолошкиот опстанок е во прашање, вистината е обичен луксуз што може да се отфрли, кога е потребно, во служба на поврзување со поголема културна група отколку себеси што нуди перспектива за вистинска или симболична бесмртност.

Да бидам јасен, мислам дека не треба да ги напуштаме или елиминираме културните митови и традиции, дури и ако постојат малку или воопшто нема историски докази за нивна поддршка. Исто така, верувам дека дури и во денешното време на голем скептицизам, религијата сè уште може да служи за важна психолошка цел, иако никогаш нема да можеме историски или научно да ги потврдиме сите нејзини тврдења.

Јас, на пример, сум огромен љубител на културните традиции кои ги сочинуваат нашите модерни божиќни прослави, кои сме ги наследиле од нашите европски и американски предци. Без разлика дали Исус е роден на 25 декември или не бил вистинска историска личност, можеме и треба да уживаме во сите модерни традиции на Божиќ.

Се надевам дека овој пост може да ве инспирира да усвоите попсихолошки начин на размислување кон вашите религиозни верувања, практики и културни традиции, почнувајќи од Божиќ. Мислам дека започнува со отфрлање на видот на бинарно размислување што води до она што психолозите го нарекуваат расцепување: поделба на светот меѓу нас и нив; добро и лошо; црно и бело; секуларни и религиозни; верник и неверник. Надминувањето на јазот најпрво бара да научиме да препознаваме кога сме ги користеле нашите одбранбени механизми, особено негирањето и потиснувањето, и да разбереме дека нивното распоредување има цена: вистината. Затоа, колку повеќе ги распоредуваме нашите одбранбени механизми, толку помалку имаме пристап до вистината.

Иако достигнувањето на вистината е цел и на психотерапијата и на религијата, ние исто така мора да признаеме дека понекогаш се неопходни одбранбени механизми за да се филтрираат најопасните закани за нашиот психолошки опстанок додека не се чувствуваме доволно силни за да се соочиме со нив. Поделбата, како механизам за справување, нè принудува на или/или бинарно, но целта во надминувањето на поделбата е да им пристапиме на животните противречности со „да, и!“

Кога станува збор за Божиќ, можеме да се стремиме да ги видиме неговите противречности какви што се, а исто така да се препуштиме на модерните традиции кои немаат никаква врска со настанот што му го дал името на празникот.

Како таков, ви посакувам среќен Божиќ и среќна солстиница!

Употреба на колачиња

Оваа веб-страница користи колачиња за да имате најдобро корисничко искуство. Доколку продолжите да прелистувате, давате согласност за прифаќање на гореспоменатите колачиња и прифаќање на нашите колачињата за приватност, кликнете на врската за повеќе информации

Во ред
Известување за колачиња