Изберете страница

НАЈДОБРИОТ БЛОГ ЗА ПСИХОЛОГИЈА

Дневни посети

Објавени написи

Психолозите објавија

Следбеници @PsicologiaEsp

Анксиозност: што е тоа и како треба да управувам со неа за да чувствувам благосостојба

Анксиозност: што е тоа и како треба да управувам со неа за да чувствувам благосостојба

Анксиозноста е природен и нормален одговор на телото на стресни или опасни ситуации. Меѓутоа, кога анксиозноста станува огромна и постојана, таа може да се меша во секојдневниот живот и да предизвика значителна вознемиреност. Во овие случаи, важно е ...

Прочитај повеќе
Важноста на реновирањето на домот за менталното здравје

Важноста на реновирањето на домот за менталното здравје

Менталното здравје е основен аспект на нашата севкупна благосостојба. Многу пати, ние занемаруваме како нашата физичка средина може да влијае на нашето ментално здравје. Сепак, студиите покажаа дека состојбата на нашиот дом може да има големо влијание врз...

Прочитај повеќе
Натпревар за оптимизација 2024: Предизвикот за позиционирање на веб

Натпревар за оптимизација 2024: Предизвикот за позиционирање на веб

Дигиталниот свет постојано се развива, а една од најважните стратегии за да се истакнете во ова опкружување е SEO или Search Engine Optimization. Во оваа смисла, натпреварот SEO 2024 е претставен како единствена можност да го тестирате вашиот...

Прочитај повеќе
Ова се придобивките од примањето терапија за парови

Ова се придобивките од примањето терапија за парови

Терапијата за парови е процес во кој две лица кои се во врска работат со терапевт за да ја подобрат нивната комуникација, да ги решат конфликтите и да ја зајакнат нивната емоционална врска. Оваа форма на терапија може да биде корисна за парови кои се...

Прочитај повеќе
Откривање на митовите: Вистината за терапијата со ЕМДР

Откривање на митовите: Вистината за терапијата со ЕМДР

Од своето зачнување во 1980-тите од страна на психотерапевтот Франсин Шапиро, Терапијата за десензибилизација и репроцесирање на движењето на очите (EMDR) е светилник на надеж за оние кои се борат со траума и други ...

Прочитај повеќе
Кога треба да почнам да посетувам психолог?

Кога треба да почнам да посетувам психолог?

Со зголемување на свеста за важноста на менталното здравје, се повеќе луѓе размислуваат да посетат психолог во одреден момент од нивниот живот. Сепак, знаејќи кога е вистинското време да побарате стручна помош може да ...

Прочитај повеќе
Придобивките од психологијата за возрасни

Придобивките од психологијата за возрасни

Психологијата е наука која го проучува човечкото однесување и како ние го перципираме светот околу нас. Со текот на годините се покажа дека психологијата може да биде од голема помош во животот на луѓето, особено во зрелата возраст. Оттука ...

Прочитај повеќе
Зависности: глобален проблем

Зависности: глобален проблем

Зависностите се проблем кој погодува милиони луѓе ширум светот. Без разлика дали станува збор за супстанции како алкохол, дрога или тутун, или зависни однесувања како што се коцкање, социјалните мрежи или храната, зависностите може да предизвикаат сериозни ...

Прочитај повеќе
Како да знам дали треба да одам на терапија за парови?

Како да знам дали треба да одам на терапија за парови?

Терапијата за парови им помогна на многу луѓе, со децении, да ја подобрат комуникацијата и да ги решат проблемите во рамките на емотивно посветената врска, без разлика дали станува збор за брак или де факто заедница, дури и во врската со запознавање. Во овој пост,...

Прочитај повеќе